Panning

panning
horizontale verplaatsing van het gehele weergavebeeld om een visuele indruk te krijgen van het ontworpen object in zijn beweging”

Daarover wil ik het in deze blogpost hebben omdat ik het veel mensen verkeerd zie doen of omdat er mensen zijn die het niet kennen, maar dit kan een hele leuk en niet eens zo moeilijke techniek zijn die in je foto wat beweging en actie kan brengen.

Hier is een voorbeeldje van een foto waarin ik panning gebruik om de snelheid van de beweging te tonen.

Hoe doe je dit? 

1. Het is eigenlijk niet zo moeilijk, je stelt je camera in op sluitersnelheidprioriteit (Nikon S op de modusknop, bij Canon is dit de TV modus).
Op de Nikon knop:

Op de Canon knop:

2. Dan komt het eropaan om een sluitersnelheid te kiezen die je in staat stelt om het onderwerp tijdens de beweging van de camera scherp te krijgen maar de rest niet. Bij deze foto was dat 1/125ste, bij wielrennen gaat dit wat sneller zijn (1/200-1/250ste) bij lopen zal dit wat trager zijn (1/80ste).

3. Zet je camera op de continuous autofocus-mode, bij Nikon noemt dit AF-c bij canon AI Servo, dit betekent dat de camera gaat blijven kijken of het punt waarop je scherpstelt in focus is en je focus al dan niet veranderd tot je de ontspanknop volledig indrukt en de foto maakt.

4. Zet je camera op continuous shooting ook wel burst genoemd, dit zorgt ervoor dat je in plaats van 1 foto er meerdere achter elkaar kunt maken, dit is echt wel handig want niet al je foto’s gaan scherp zijn. Daardoor is een reflex-camera ook wel beter dan een compactje voor dit soort fotografie.

5. Volg je onderwerp met je camera terwijl hij voorbij komt en blijf vooral je ontspanknop indrukken tot je onderwerp weg is.

6. Voila meer uitleg kan ik niet geven, dit is vooral een techniek die je moet proberen.

Als je nog wat uitleg wilt stuur je maar een e-mail of een commentje.

Tenslotte nog wat foto’s ter illustratie, deze zijn gemaakt tijdens het Belgisch Kampioenschap Inline Marathon.

 
 

 

Advertenties

5 thoughts on “Panning

  1. Pingback: Belgisch Kampioenschap tijdrijden 2011 « Koen Miseur

  2. Je artikel is duidelijk maar helaas worden er wéér 2 cameranamen genoemd, beter zouden deze weg gelaten zijn.
    Er bestaan méér camera’s dan alleen Canon en Nikon.

    • Nee dat is niet waar, deze 2 zijn de grote merken en dus heb ik een grote kans dat er lezers zijn die daar een camera van hebben, ik kan ook niet uitzoeken en uittypen hoe het met andere cameramerken te doen daar kruipt gewoon te veel tijd in en ook veel te veel text. Ik snap dat je teleurgesteld bent dat er maar 2 merken opstaan maar dit zijn de merken waar ik ervaring mee heb EN waar het grootste doelpubliek bij zit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s