Niet-camera-fotografie-gear.

In deze blogpost wil ik het hebben over gereedschap dat ik als fotograaf of assistent(!) heel veel gebruik, maar eigenlijk is dit voor een beginnend fotograaf niet echt iets waaraan ze denken, maar soms kan het zo belangrijk zijn als een lens of flits.

-Tape: Elke fotograaf of assistent kent het wel, je werkt buiten in de wind maar je softbox wilt ervan door, stukje tape en klaar is kees. Maar zo zijn er voor tape nog 100 andere gebruiken, hier een greep: ergens een kabel ophangen, je focus van je lens vasttapen, draden waar mensen kunnen over vallen vastplakken, kleding herstellen,…

Kleine tip, omdat je niet altijd een hele rol tape kunt meenemen maak ik van het buisje van een oude pen een klein taperolletje.

-Leatherman (of ander zakmes): een Leatherman is de ultieme multitool voor fotografen, je kan er zo ongeveer alles mee. Iets vastvijzen, iets knippen, iets snijden en zoveel meer. Geloof me, koop een Leatherman en je gaat je afvragen wat je ooit zonder heb gedaan. Ik heb nu voor ongeveer 3 jaar Leatherman op zak en ik denk dat ik hem al elke dag heb gebruikt.

-Gsm of smartphone: Onontbeerlijk, is het nu om een model te bellen die wat te laat is of niet weet waar ze is, om gezellig wat muziek te beluisteren, om iets op internet op te zoeken, altijd handig. (Dit kan bijvoorbeeld ook een iPod touch zijn.)

-Optische-flashcube: Dit is een klein blokje dat je onder een speedlight hangt, hierdoor krijgt bijna elke speedlight een optische slave trigger, en dat is handig als je radiotrigger bijvoorbeeld niet werkt. Het kost maar een paar euro en weegt bijna niks.

-Batterijen: Altijd wat AA en AAA batterijen op zak hebben is altijd handig en omdat we op deze blog to milieubewust zijn liefst ook nog oplaadbare.

-Zaklamp: superhandig als je ergens in een donkere ruimte iets wil veranderen aan je speedlight of camera, maar kan nog voor duizend andere redenen gebruikt worden. Koop liefst ook een degelijke zaklamp die voorkeur tegen wat water kan en liefst ook met een ledje werkt. Ik zelf ben een echte fan van de Led Lenser P3 die je kan krijgen bij bijvoorbeeld A.S. Adventure., zeer klein, enorm goede kwaliteit en heel krachtig.

-Microvezeldoekje: een doekje om je lens of camera schoon te maken van zelfs de ergste plekken. Koop er liefst 1 met een beschermingshoesje zodat er op het doekje zelf geen stof komt wanneer je het niet gebruikt.

-Klein geld, altijd handig als je de bus moet nemen of als een andere fotograaf de bus moet nemen.

-Pen: om snel iets te noteren.

En voor de mensen die vroegen hoe ik deze foto’s heb gemaakt:

Jawel een eigen lightbox, stukken karton met een gat in en daarover wit papier waardoor het licht verspreid wordt. Een 2de flits zou wel handig zijn om wat meer kracht en wat meer verspreid licht te hebben. Meeste foto’s zijn met de Sigma 70-200mm f2.8 of de 18-105mm op de Nikon D90 getrokken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s